10 Remedii naturale anti-oboseala

Oboseala, atât morală cât și fizică, ne afectează pe majoritatea dintre noi în timpul schimbării anotimpurilor sau în perioadele de surmenaj. Poate apărea și în cazul unor obiceiuri de viață proaste. Iată câteva soluții naturale pentru a o contracara.

 Lăptișor de matcă

Laptisorul de matca este cunoscut ca lupta impotriva oboselii fizice si intelectuale. De asemenea, ajută la reducerea stresului și la întărirea imunității. 

De obicei este luată ca remediu primăvara sau toamna. Mai bine să-l alegi organic și de calitate excelentă pentru a putea beneficia de toate virtuțile sale.

Acerola

Acerola este un fruct mic care crește pe arborele cu același nume. Bogatia sa in vitamina C il face un aliat ideal in caz de oboseala sau program incarcat. Întăritor al sistemului imunitar, are proprietăți antiinflamatorii și, prin urmare, trebuie favorizat în perioadele de răceală.

Fierul

Fierul este un oligoelement esențial pentru echilibrul organismului.

O deficiență de fier (= anemie) provoacă o mare oboseală fizică, dar și morală.

Fierul se găsește în cantități mari în cărnurile roșii, organele (sânge, ficat) dar și în legumele verzi (spanac, varză etc.) și leguminoase (linte).

Anghinare

Oboseala poate fi cauzată de acumularea de toxine în organism. Corpul atunci „înfundat” nu își mai poate face treaba în mod corespunzător și să elimine deșeurile.

Anghinarea ajută la drenarea emunctoriilor, în special a ficatului. Are proprietăți antioxidante și drenante care vor favoriza revenirea la echilibru.

Guarana

Guarana este un arbust a cărui substanță activă principală este cofeina (conține chiar mai mult decât cafeaua). Are multe virtuți: îmbunătățește vigilența și performanța cognitivă și ajută la combaterea oboselii și a somnolenței. Ar trebui luată ca remediu de îndată ce se simte oboseala, la o rată de cel puțin 60 mg de cofeină pe zi.

Nu este recomandat persoanelor cu boli de inima, insomnie sau iritație stomacală.

Ginseng

Ginseng este o plantă perenă capabilă să revigoreze corpul oamenilor obosiți sau slabi.

Fiind o plantă „adaptogenă”, completează deficiențele sau reduce excesele organismului (crește sau scade tensiunea arterială, face să slăbească sau să se îngrașească, stimulează sau calmează sistemul nervos central etc.). În plus, ajută la stimularea sistemului imunitar.

Cătină

Consumata sub forma de suc, catina contine vitamine antioxidante C si E, carotenoide, flavonoide si oligoelemente, inclusiv fier si mangan. Prin urmare, este ideal în cazul unei curse de pompă.

Recomandat la începutul toamnei, permite organismului să facă față frigului și să lupte împotriva microbilor.

 Vitamina D

Vitamina D joacă un rol important în organism și funcționează la mai multe niveluri, inclusiv în intestine și rinichi pentru a absorbi calciul și fosforul. În acest sens, este esențial să fii într-o formă fizică bună.

În caz de oboseală, slăbiciune musculară, piele uscată sau crampe, este indicat să luați o doză pentru a identifica o posibilă deficiență și a o remedia.

 Echinacea

Echinacea este o plantă care aparține familiei Asteraceae. Există trei specii folosite în scopuri medicinale: Echinacea angustifolia, E. pallida, E. purpurea.

Folosit în scopuri preventive și curative, previne infecțiile ORL, reduce simptomele răcelii, atenuează durerea în gât și ajută la protejarea împotriva gripei.

Melatonina

Oboseala poate rezulta din lipsa somnului sau din somn neliniștitor.

Dacă apar frecvent insomnia sau trezirile nocturne, se recomandă o doză de melatonină. Se evaluează pur și simplu de un laborator de analize biologice, pe urină de 24 de ore. Dacă deficiența este dovedită, se recomandă un aport zilnic de melatonină.