Ayurveda

Ce este Ayurveda?

Ayurdeva se bazează pe armonia dintre corp și minte, această practică oferă numeroase beneficii precum reducerea stresului, eliminarea toxinelor, îmbunătățirea circulației sangelui… Ayurveda propune și reajustarea stilului de viață, într-o armonie mai bună și într-o sănătate mai bună.

Ayurveda este știința, sora a yoga, care este dedicată echilibrării minții față de corp. Cu câteva mii de ani în urmă, în India, Ayurveda a fost dezvoltat ca un sistem de diagnosticare a dezechilibrelor din corp și minte care s-au manifestat în cele din urmă sub formă de boli, afecțiuni și alte simptome. Este vorba astfel de readucerea echilibrului in organism gratie unei igiene a vietii adaptata persoanei, folosirii de formule din plante si altor remedii naturiste adaptate.

Ayurveda este înainte de toate un sistem de medicină holistică și preventivă.

Rolul său este de a oferi cunoștințe și practici țintite, astfel încât corpul și mintea să poată fi în armonie și în formă bună.

Ayurveda ne învață că pentru a fi sănătoși avem nevoie de o bună funcționare a corpului, dar că trebuie să combinăm sănătatea fizică cu sănătatea mentală și emoțională. Aceasta implică înțelegerea stilului de viață care funcționează cel mai bine pentru noi, ajustându-ne dieta, somnul, comunicările, interacțiunile și multe altele.

Ayurveda este unul dintre medicamentele tradiționale recunoscute și enumerate de OMS ca sistem de sănătate natural, tradițional și integrativ.

Principiile principale

 • Ayurveda se bazează pe teoria celor 5 elemente.
 • Eter (Akasha) – spațiu subtil
 • Aer (Vayu)
 • Foc (Agni)
 • Pământ (Prithivi)
 • Apa (Jala)

Aceste elemente alcătuiesc universul (macrocosmos) și creează corpul uman (microcosmos). Deci avem toate elementele în interiorul nostru și suntem reflectarea universului.

Pentru cine?

Tuturor, indiferent de vârstă, fie că suntem sănătoși căutând ceea ce ni se potrivește, în dezechilibru profund sau ușor. Ayurveda însoțește spre bunăstare și reconectare la corp și propria esență. Realizarea de sine este starea supremă de vindecare.

Masajul ayurvedic

În medicina ayurvedică, masajele sunt instrumente terapeutice în sine. Practica masajului este integrată în viața de zi cu zi. Masajul este o terapie corporală, precum și un stil de viață zilnic. Acestea sunt masaje care, desigur, fac foarte mult bine (masaje wellness) dar sunt și terapeutice.

Acestea sunt masaje individualizate, există diferite masaje ayurvedice, totul depinde de dezechilibrul și nevoia de bază a persoanei observate la momentul consultației precum și de constituția sa de naștere.

Există 10 tratamente sau masaje:

 • abhyanga: tratament cu ulei ayurvedic călduț
 • udvartana: îngrijirea fricțiunilor cu pulberi de plante
 • Guyshan: grija de frecări
 • pizhichil: tratament cu ulei + căldură / transpirație
 • vishesh: tratament tonic muscular
 • svedana: transpiratie
 • marmas: îngrijirea punctelor energetice
 • shirodhara, takradhara: tratamente de relaxare pe frunte
 • pindasvedana: masaje cu pungi
 • external basti: îngrijire externă locală
 • îngrijirea femeilor însărcinate, sugarilor și copiilor
 • masaje potrivite pentru sportivi

Dosha-urile, bazele constituției ayurvedice

Cele 5 elemente se combină pentru a da naștere la 3 umori biologice, 3 forțe vitale mari care creează corpul, îl fac să funcționeze: Dosha-urile

Vata, vântul, este o combinație a elementelor aer și eter. Este dosha care caracterizează mișcarea, forța motrice. Vata se află în principal în colon, sistemul nervos, piele, urechi și oase. Gestionează toate mișcările corpului, cum ar fi bătăile inimii și respirația. Este mai degrabă energie rece și uscată. În echilibru, se exprimă prin fluiditate, creativitate, vigilență. În dezechilibru, creează frică, anxietate și neregularitate.

Pitta, focul, este o combinație a elementelor foc și apă. Este dosha care caracterizează transformarea, metabolismul. Acest umor se găsește în principal în ficat, intestin subțire, sânge și ochi. Este energie caldă și umedă. Gestionează digestia, absorbția, asimilarea, temperatura corpului. În echilibru, se exprimă prin tenacitate, inteligență, acuitate. În dezechilibru, creează furie, frustrare, ură și stări inflamatorii.

Kapha, apa, este o combinație de apă și pământ. Este dosha care leagă și susține, forța de structurare. Este găzduit în principal în stomac, plămâni, limbă, plasmă. Este energie rece, umedă. Gestionează lubrifierea organismului, hidratarea, sistemul imunitar. În echilibru, este o energie care creează iubire, blândețe, iertare. În dezechilibru, generează atașament, posesie, lăcomie și congestie în organism.

Constituția ayurvedică a fiecărei persoane este caracterizată de o combinație specifică a acestor 3 dosha-uri care este unică pentru noi. În funcție de dosha(urile) dominante, se poate determina tipul fizic și psihologic căruia îi aparține pacientul (Prakriti).

Când dosha-urile devin dezechilibrate, apar disfuncționalități și boli. Ayurveda restabilește echilibrul care este unic pentru fiecare individ și menține starea optimă de sănătate a organismului.

Beneficiile Ayurveda

 • Calmează sistemul nervos, calmează corpul și spiritul, mai ales dezechilibrul Vântului (dosha Vata) care este ridicat în secolul XXI având în vedere ritmul activităților fiecăruia.
 • Îmbunătățește circulația sanguină și limfatică.
 • Facilitează eliminarea toxinelor din organism
 • Revitalizeaza corpul si mintea: Promoveaza capacitatile naturale si regenerative si de aparare ale corpului
 • Circulație mai liberă a energiilor

Ayurveda în practică

Ramurile Ayurveda

Acest sistem de sănătate ancestral constă inițial din 8 ramuri:

 • Medicină internă (Kaya Chikitsa)
 • Boala capului și gâtului (Shalakya Tantra)
 • Chirurgie (Shalya)
 • Tratamentul otrăvirilor / Știința antidoturilor (Agadatantra)
 • Pediatrie (Kaumara Bhritya)
 • Întinerire / Știința Esențelor (Rasayana)
 • Utilizarea afrodisiacelor / Potenta sexuala si fertilitatea (Vajikarana)
 • Psihologia / Știința spiritelor rele (Bhutavidya)

Astăzi, Ayurveda rămâne medicamentul natural de referință pentru sistemul osos, oftalmologie, odontologie și medicina obstetrică.

Diagnostice și tratamente în medicina ayurvedică

În timpul primei consultații, practicantul face cunoștință cu pacientul și stabilește o evaluare ayurvedică.

Printre instrumentele sale, regăsim pulsul, observarea limbii, întrebări despre evacuări (scaun, urină, transpirație), obiceiuri alimentare și stil de viață, digestie, piele, unghii, somn. , răspunderea pacientului etc.

Această evaluare vă permite să vă definiți constituția și să stabiliți un program personalizat bazat pe cine sunteți, istoricul personal, disfuncționalitățile și nevoile dvs.

Multe tehnici vor fi folosite pentru a restabili echilibrul precum reabilitarea spre o igiena optima a vietii (ex: rutina zilnica si sezoniera), alimentatia (arome, combinatie si echilibru alimentar), plante medicinale, meditatie, respiratie (pranayama), yoga, mantre, masaje, pietre prețioase etc. De asemenea, putem considera „Panchakarma” care sunt cure de purificare profundă sub supraveghere medicală (ex: clisme, purgații terapeutice etc.)

Consultațiile ulterioare vă permit să faceți un bilanț al echilibrului dvs. prin reajustarea, modificarea sau aprofundarea metodelor propuse.

Specialistul în medicina ayurvedică

„Consilierul-consultant” sau „consilierul-consultant” are capacitatea:

 • pentru a determina constituția clientului său (prakriti) precum și dezechilibrele sale (vikriti)
 • pentru a stabili o evaluare completă ayurvedică
 • pentru a-și sfătui și îndruma clientul în probleme de alimentație, igiena vieții, îngrijire ayurvedică.

Recomndare:

Cabinet Consultații AYURVEDICE
Program: Luni – 09:30 – 18:30; Joi – 09:30 – 15:00
Programări: Telefon: 0744 222 922

Adresa: B-dul Nicolae Bălcescu, nr. 35, sector 1, București
Dr. Carla Fabian – Medic specialist apifitoterapie, Ayurveda – Consultații, tensiune și glicemie GRATUITE (pensionari și copii)
www.star-ayurveda.ro


Terapeut corporal ayurvedic

Terapeutul corporal în îngrijirea ayurvedică poate stabili un diagnostic constituțional ayurvedic (prakrit) și astfel își poate adapta îngrijirea specifică (masaj sau alte tratamente) în funcție de acest diagnostic.

Opinia specialistilor

„Ayurveda devine din ce în ce mai fascinantă în fiecare zi. Acest medicament holistic restabilește echilibrul în organism și ajută la redezvoltarea capacităților sale naturale de auto-vindecare. Este o adevărată comoară care îți permite să înveți să te cunoști pe tine însuți, să restabiliți unitatea trup-minte-suflet, să vă reconectați cu corpul și să vă dați seama că este cel mai bun aliat al nostru.

Integrarea acestei arte de a trăi zilnic ne conectează la natură și la cine suntem cu adevărat. Este o trezire către sine, un revelator al conștiinței care ne reconectează la adevărata noastră natură, cea care este acolo dar pe care am uitat-o, o cheie care ne deschide către puterea noastră intrinsecă, divinitatea noastră interioară. Ayurveda restabilește homeostazia și este știința de pionierat a epigeneticii.

Medicina este cea care face pacienții competenți. Thomas Edison spunea în 1903 că „Doctorul viitorului nu va da medicamente. El își va instrui pacienții să aibă grijă de corpul lor, de nutriție și de cauzele și prevenirea bolilor”. Aceasta este ceea ce oferă Ayurveda.

Pentru mine „bucuria inimii este sănătatea trupului”: un zâmbet este începutul tuturor vindecării. Mi-am creat propria metodă: „Zâmbetul Ayurveda” care îmbină Ayurveda tradițională cu gândirea pozitivă și instrumentele optimismului. Această tehnică permite să dezvălui cea mai bună versiune a fiecărui pacient pe care o numesc „Nugget” în bucurie, bunătate și bună dispoziție, cultivând în același timp iubirea de sine. Această artă de a trăi este atât subtilă, cât și puternică, aduce schimbări profunde, stabilind în același timp o dezvoltare și o armonie de durată. “

Gwenaelle Batard


„Ayurveda oferă o perspectivă de preluare completă a individului în propriul său drum de viață.

Precizia diagnosticului, precum și prescripțiile în raport cu situația reală a persoanei la un moment T (Vikriti), permite specialistului să susțină regenerarea și rearmonizarea ansamblului Corp-Suflet-Spirit. Această considerație globală a individului constituie inima perspectivei ayurvedice a vindecării.

Rolul meu de specialist este de a reda individului, prin diversele instrumente ancestrale și eficiente oferite de această medicină holistică, în responsabilitatea reală și libertatea de a deveni din nou „pro-actor” al sănătății și bunăstării sale. Prin oferirea de sfaturi țintite se deschide un spațiu pentru rearmonizarea și igienizarea profundă a obiceiurilor de viață prin dietetica ayurvedică, de reajustare în comportament și obiceiuri nu întotdeauna optime pe care le trecem printr-un automatism ale cărui cauze ne scapă uneori. Alimentele sunt de o importanță capitală alături de plantele ayurvedice pentru a reechilibra corpul și mintea.

Arsenalul de masaje terapeutice oferit de această știință a vieții lungi oferă o putere de reechilibrare în slujba unei ființe mai bune concrete, perceptibile și vizibile.

Sinergia yoga pe care o predau și geniul terapiei ayurvedice aduce o creștere a conștiinței și a energiei vitale. Persoana simte în templul corpului său restaurată în Divinitatea sa, unitatea regăsită a trupului și a spiritului său. “

Shadie Lord


Recomandare magazin

Magazin online de remedii si produse 100% naturale pentru Sanatate si Frumusete. Produse ayurvedice pentru sanatatea ta si a familiei tale