Ce sunt hemoroizii

Hemoroizii sunt grupuri de vase de sange dilatate, localizate in jurul anusului sau in rectul inferior. Hemoroizii sunt o afectiune ce apare cu o incidenta crescuta, pana la 75% dintre oameni sufera cel putin o data in viata din cauza hemoroizilor. Atat barbatii, cat si femeile se pot confrunta cu o astfel de problema cu o frecventa mai mare, dupa varsta de 50 de ani.

Disconfortul creat de hemoroizi poate duce la dureri si usturimi anale greu de suportat si chiar la sangerari. Printre principalele cauze ale aparitiei hemoroizilor se numara sedentarismul sau dieta saraca in fibre. Estimarile spun ca trei din patru persoane vor avea hemoroizi la un moment dat in viata.

Desi majoritatea oamenilor considera ca hemoroizii sunt anormali, aproape toata lumea ii are. Hemoroizii ajuta la controlul miscarilor intestinale, dar ei pot provoca probleme atunci cand grupurile hemoroidale ale vaselor se dilata.

Uneori hemoroizii se inflameaza cand venele se dilata si peretii lor devin intinsi, subtiri ajungand sa se irite in momentul defecarii.

Hemoroizii pot fi de doua feluri: interni, iar acestia sunt localizati in rect, si externi, localizati in jurul anusului. Hemoroizii externi, localizati in afara anusului, sunt mai frecventi si mai suparatori decat hemoroizii interni.

Hemoroizii provoaca durere, mancarime si disconfort in pozitia sezut. Din fericire, toate acestea sunt tratabile, fie medicamentos, o varianta eficienta fiind produsele naturiste care pot fi folosite pe termen lung, ori chirurgical in cazurile severe.

Cauze ale aparitiei hemoroizilor

Aparitia hemoroizilor este determinata de umflarea venelor anale sau rectale. De aici rezulta sensibilitatea crescuta la iritatii. Desi provoaca dureri, hemoroizii nu pun viata in pericol si uneori pot disparea de la sine.

Iata simptomele pe care le pot da hemoroizi: dureri severe, mancarime in jurul anusului, scurgeri fecale, arsuri la nivelul anusului, sangerare fara durere, umflaturi dureroase in apropierea anusului, dureri intestinale.

Factorii care favorizeaza aparitia hemoroizilor sunt: mostenirea genetica, efortul fizic constant, sedentarismul, orele numeroase petrecute pe scaun, diareea sau constipatia cronica.

Hemoroizii apar si in randul femeilor gravide. In sarcina cand uterul se mareste, apasa asupra venei in colon, determinand-o sa se umfle.

Pentru multe persoane, problema hemoroizilor este prezenta pe tot parcursul vietii. Durerea hemoroidala poate reveni la mult timp dupa tratament, iar, pentru multi altii, starea apare si reapare, fara alte complicatii.

Cum se poate face diagnosticul hemoroizilor

Consultatia medicala la un medic proctolog va poate fi de mare ajutor. Proctologia se ocupa cu studierea si prevenirea bolilor anale si ale regiunii perianale (in jurul anusului).

O simpla examinarea vizuala a anusului poate fi suficienta pentru a diagnostica hemoroizii. Insa medicul poate face si o examinare mai detaliata pentru a descoperi daca exista anomalii in interiorul anusului. Aceasta verificare se numeste tuseu rectal sau examen digital rectal. Apoi daca se constata ceva anormal, poate cere un examen suplimentar numit sigmoidoscopie.

Sigmoidoscopiea este procesul prin care medicul  introduce in rect o camera video mica pentru a diagnostica un hemoroid intern. Aceasta camera mica cu fibra optica se numeste sigmoidoscop. In urma acestui test se obtine o vedere clara a interiorului rectului, observand hemoroizii de aproape si alte fisuri anale care necesita tratament.

Cum previ hemoroizii

Dieta are un impact major in aparitia si prevenirea hemoroizilor. Persoanele care mananca in mod constant o dieta bogata in fibre cum sunt cerealele, fructele si legumele au o probabilitate mai mica sa dezvolte hemoroizi in comparatie cu persoanele care au o dieta bogata in alimente procesate si bogate in grasimi.

O dieta cu continut scazut de fibre poate determina o problema a sistemului digestiv, cea mai frecventa fiind constipatia. Constipatia favorizeaza scaune dure care irita si mai mult venele umflate.

In cele mai multe cazuri, tratamentul pe baza de plante pentru hemoroizi da rezultate foarte bune, ajutand sistemul digestiv sa functioneze la nivel normal si reducand inflamatiile si sangerarile provocate de acestiaa

Farmacist Andreea Elena Iorgu