Complexitatea bolilor reumatice

Complexitatea bolilor reumatice

 Reumatologia este o subspecialitate a medicinei interne care abordeaza tulburarile sistemului musculo-scheletal, artrita, bolile inflamatorii si bolile autoimune sistemice.

Reumatologia reprezinta armonizarea perfecta dintre medicina interna si imunologie. Bolile reumatice, reunite sub termenul general de reumatism, sunt boli inflamatorii cronice care afecteaza oasele, articulatiile, tendoanele, ligamentele, dar si muschii si care pot avea repercusiuni asupra sanatatii inimii, rinichilor, plamanilor si a pielii.

Reumatism este un termen folosit in exprimarea curenta, dar si in limbajul medical, insa acest termen acopera un numar mare de boli foarte diverse

 Cazuistica este de multe ori o provocare continua datorita diversitatii imunologiei clinice. Sunt boli musculo-scheletale care se caracterizeaza prin durere si reducerea amplitudinii miscarii, respectiv diminuarea functiei in una sau mai multe arii ale sistemului musculo-scheletal.

Cauzele bolilor reumatice

Cu toate ca nu s-au descoperit cauzele tuturor bolilor reumatice, exista o serie de factori favorizanti

 • fumatul, greutarea excesiva,
 • factorii genetici,
 • factorii psiho-emotionali,
 • factorii ocupationali, varsta.
 • expunerea prelungita la frig si umezeala,
 •  anumite infectii manifestate in primul rand la nivelul danturii, amigdalelor si vezicii biliare,
 • toxinele care se pot afla in corp.

Diferite tipuri de reumatism:

– Reumatismele degenerative sunt provocate fie de degenerescenta si uzura unei articulatii (artroza membrelor), fie din cauze mecanice (efort si tensiune mare pe articulatie, lovituri), fie de sindromul de ingustare a canalului carpian

– reumatismele infectioase sunt cauzate de prezenta unui agent patogen in articulatie: artrita gonococica sau artrita tuberculoasa.

– reumatismele inflamatorii se observa, in general, in cadrul bolilor sistemice cum este reumatismul articular acut, poliartrita reumatoida, lupusul eritematos diseminat, angeitele, spondilartropatia, artrita psoriazica, sindromullui Schonlein-Henoch etc.

– Reumatismele microcristaline sunt cauzate de prezenta cristalelor in articulatie sau in tendoane: guta, condrocalcinoza articulara, boala calcificarilor tendinoase.

–  Tendinitele, bursitele si periartritele sunat al tip de inflamatie reumatologica

–  si mielomul multiplu si metastazele canceroase osoase sunt afectiuni care se exprima prin dureri ale aparatului locomotor

Cum se manifestă afecțiunile reumatice?

Bolile reumatice provoacă numeroase simptome neplăcute, inclusiv tumefiere, rigiditate, erupții, alinierea incorectă a articulațiilor și limitarea mișcării, ducand la ingreunarea activitatilor de zi cu zi. Adesea, poate să apară tensiunea musculară, întindere musculară la nivelul coloanei și inflamația ochilor sau a organelor interne.

Cu cât acționați mai repede pentru a vă trata problemele medicale, cu atât va fi mai ușor să încetiniți progresia bolii, iar calitatea vietii sa nu scada.

Durerile constituie simptomul principal al bolilor reumatice fie că sunt articulare, musculare, la nivelul ligamentelor sau al tendoanelor, iar ele variază în funcție de afecțiune și pacient. De cele mai multe ori durerile sunt însoțite și de restricții de mișcare.

Din nefericire sunt posibile și simptome ale altor organe, în special în cazul afecțiunilor țesutului conjunctiv. Astfel, sindromul Sjögren se manifestă prin uscarea ochilor, bolile lupus prin înroșirea pielii, iar sclerodermia prin scăderea elasticității pielii, a limbii și a esofagului.

Preventia si tratamentul bolilor rumatice

Pentru afectiunile reumatice care au cauze genetice nu exista masuri preventive. Durerile de spate si uzura articulatiilor pot fi prevenite, la fel ca afectiunile metabolice, printr-o conduita corecta. Astfel, musculatura spatelui trebuie intarita prin antrenamente musculare, exerctii de fitness, sporturile care protejeaza articulatiile, cum ar fi nordic walking sau mersul pe bicicleta, imbunatatesc conditia fizica.

Pentru fiecare tip de boala exista o conduita specifica, pt prevenirea riscului de guta se recomanda cosumul moderat de carne, pentru prevenirea osteoporozei se recomanda consumul de calciu si vit D.

Remedii alternative

Pe langa cele amintite mai sus, exista o serie de remedii si terapii alternative care pot ajuta la ameliorarea simptomelor reumatice.

 • Faceti bai calde cu saruri speciale,
 • apelati la comprese fierbinti sau cu gheata, in functie de cum reactioneaza mai bine organismul,
 • relaxare musculara, meditatie, Yoga. Intinderea si detensionarea muschilor si articulatiilor poate avea efecte benefice.
 • O alta metoda foarte apreciata in tratamentul bolilor reumatice este acupunctura.

Farmacist Andreea Elena Iorgu