Cum alegem siropul de tuse pentru copii?

tuse

Tusea este un simptom extrem de neplacut, mai cu seama atunci cand ii afecteaza pe copii. Desi o afectiune aparent banala, in unele cazuri tusea poate sa ascunda probleme de sanatate mai grave. De aceea, in functie de cum se prezinta starea de sanatate a copilului, parintii pot administra acasa un tratament sau pot merge la medic pentru un tratament eliberat pe baza de prescriptie.

Tipuri de tuse la copii

Tusea la copii poate fi de mai multe feluri, dupa cum urmeaza:

  • tuse seaca – acest tip de tuse nu este insotita de secretii, ceea ce poate fi un semn linistitor, insemnand ca plamanii, tractul respirator si fosele nazale sunt curate si nu sunt afectate de prezenta mucusului. Totusi, este necesara o atentie sporita la bebelusi, cand tusea seaca nu indica neaparat absenta mucusului, ci inabilitatea copilului de a il elimina, din cauza faptului ca nu are plamanii suficient dezvoltati. Tusea seaca la copii este asociata adesea cu alergiile si astmul sau apare la finalul unei raceli;
  • tuse productiva – tusea productiva este insotita de secretii si este cauzata in majoritatea cazurilor de raceli. Aceasta poate fi ameliorata si combatuta cu multa odihna, administrarea unui sirop de tuse potrivit si hidratare din plin. Uneori, un nebulizator poate fi de ajutor;
  • tusea latratoare – se mai numeste si laringo-traheita acuta, iar factorii care o declanseaza sunt alergiile, schimbarile bruste de temperatura si virusurile. Este mai des intalnita la micutii sub varsta de 3 ani, din cauza faptului ca acesti copii au traheea mai ingusta. Debutul acestui tip de tuse este brusc si se manifesta printr-un zgomot profund si strident, asemenea unui latrat.

Cand apelam la medic?

Tusea la copii poate fi semn al unei simple raceli sau, dimpotriva, al unei afectiuni medicale care necesita atentie suplimentara din partea unui medic specialist. Situatiile in care parintilor li se recomanda sa apeleze la medic sunt descrise in cele ce urmeaza.

Daca tusea seaca a unui copil este insotita de suierat, persista mult timp, in conditiile in care i-a fost administrat un tratament, cu accentuare in timpul noptii sau dupa efort fizic, parintilor li se recomanda sa mearga la pediatru cu copilul. Micutul poate suferi de astm, caz in care va fi necesara interventie medicala, pentru administrarea unui tratament corespunzator. Crizele de tuse in astm mai pot fi declansate si de parul animalelor de companie, prezenta mucegaiului in incaperi sau praf.

O alta situatie in care este nevoie de opinia medicului este tusea productiva insotita de mucus de culoare verde si febra. Aceasta poate indica o infectie a sinusurilor, pneumonie, bronsita, fibroza chistica sau chiar astm. Toate acestea sunt afectiuni destul de serioase, care necesita tratament eliberat pe baza de prescriptie medicala.

Tusea poate fi si un semn al gripei, atunci cand este insotita de febra mare, stare generala proasta, oboseala accentuata si dureri musculare. In cele mai multe cazuri, gripa poate fi combatuta acasa, insa, uneori, pot aparea situatii mai grave. Este vorba despre tuse puternica ce cauzeaza dificultati de respiratie, care duc la scaderea saturatiei de oxigen. In astfel de momente, nu este suficient un simplu sirop, fiind nevoie ca medicul sa ii consulte pe copii.

Tusea convulsiva este una dintre cele mai grave, iar parintii trebuie sa se prezinte de urgenta cu copiii la medic, daca suspecteaza ca micutii sufera de aceasta afectiune. Este vorba despre o boala respiratorie cauzata de o bacterie numita Bordetella pertussis, extrem de contagioasa, care se trateaza cu antibiotice. Aceasta bacterie elimina in organismul copilului toxine care distrug parti ale celulelor aflate la nivelul bronhiilor, inflamand caile respiratorii. Desi poate fi contactata indiferent de varsta, la copii cu varsta mai mica de un an, tusea convulsiva poate fi fatala, daca acestia nu sunt vaccinati. Parintii pot recunoaste cu usurinta acest tip de tuse la copii, care se manifesta prin respiratie dificila, accese violente si un zgomot asemanator ragetului pe care il emite un magar, de unde si denumirea populara de tuse magareasca. Tusea, indiferent de tipul sau, poate fi combatuta sau ameliorata cu ajutorul unui sirop potrivit. Cum se alege un sirop de tuse pentru copii? Cel mai bine este ca micutului sa ii fie administrat un sirop care poate actiona asupra unui spectru larg de afectiuni si care poate sa ajute in toate tipurile de tuse, mai ales daca parintii nu pot determina cu exactitate cauza tusei. Un astfel de sirop poate fi administrat atat in cazuri usoare, cat si in completare, ca adjuvant intr-un tratament prescris de medic in cazuri mai grave.


Recomandare

Happy Kid Sirop

Benefic pentru stimularea imunitatii copiilor. Contribuie la ameliorarea problemelor digestive. Confera energie si tonus copiilor. Produs natural.