Cum sa tratezi o cicatrice?

O cicatrice este rezultatul regenerării țesuturilor din organism în urma unei răni sau intervenții chirurgicale. Acest proces presupune intervenția colagenului, o proteină fibroasă produsă de organism care constituie substanța intracelulară a țesutului conjunctiv, țesut de susținere care își propune să protejeze organele pe care le înconjoară. Prin umplerea suprafeței tăieturii, colagenul ajută la unirea fibrelor pielii. 

Cicatricile pot fi albe și se estompează ușor în timp. Pot fi și „vicioși”: în acest caz, aspectul lor poate fi inestetic și neplăcut. Printre cicatricile vicioase se numără cheloidele care sunt dilatate și se pot răspândi; ele rezultă în special dintr-o protuberanţă a dermei situată sub epidermă. Există și cicatrici hipertrofice care apar atunci când rana este expusă unui corp străin. Sunt umflate și roșii și pot provoca mâncărimi.

Factorii care influențează vindecarea cicatricilor

O cicatrice nu va fi niciodată la fel de la o persoană la alta. Mai mulți factori influențează viteza și gradul de vindecare.

  • Vârstă

Celulele copiilor se regenerează mai repede decât cele ale adulților: leziunile lor nu sunt așadar întotdeauna reparate estetic. Rănile bătrânilor, în schimb, se vindecă mai lent, dar mai clar, din cauza scăderii producției de colagen.

  • Starea nutrițională

Deficiențele anumitor vitamine, în special vitamina C și vitamina E, pot crește riscul de cicatrici vicioase. De aceea este indicat sa consumi alimente care contin aceste vitamine precum si zinc pentru ca ajuta la vindecare.

  • Pigmentarea pielii

Pielea cu pigmentare scăzută se vindecă mai bine decât pielea întunecată.

  • Locația cicatricei

Cicatricile situate pe articulații se vindecă adesea mai puțin bine, deoarece sunt sub presiunea mișcării.

  • Infecții

Dacă rana nu este dezinfectată corespunzător, acolo se pot depune bacterii care vor infecta leziunea. Acest fenomen poate provoca cicatrici anormale și inestetice.

  • Circulație sanguină

Circulația inadecvată a sângelui crește riscul unei vindecări slabe, deoarece țesutul va avea mai greu să se repare.

Cum să promovezi vindecarea?

În momentul accidentării

Mai întâi trebuie să spălați rana cu apă și săpun (de preferință fără parfum). Apoi trebuie să puneți presiune pe locul rănii pentru a opri sângerarea. Dacă semnul este adânc, este mai bine să consultați un medic pentru a-l sutura dacă este necesar. Este important să evitați mișcarea și să vă puneți un bandaj normal sau un leucoaniu atunci când rana este curată.

 

În zilele următoare traumei

Este indicat să spălați leziunea și să schimbați pansamentul în fiecare zi. Se recomandă utilizarea peroxidului, deoarece dizolvă cheagurile și îndepărtează murdăria. Când se formează cicatricea, este posibil să o masați cu un ulei ușor sau cu o cremă hidratantă: aceasta o va ajuta să se înmoaie și să dispară. Luarea unui supliment de vitamine C și E și zinc poate ajuta la o vindecare mai bună.

Ce trebuie evitat

Pielea cicatrice este mai sensibilă. Aplicarea alcoolului nu este recomandată deoarece este o substanță iritantă care nu favorizează o bună vindecare. Zgârierea rănii crește riscul de cicatrici vicioase, iar expunerea la soare a rănii duce la hiperpigmentarea pielii. Acest lucru poate face să apară pete maro pe și în jurul rănii.

Produse naturale și intervenții medicale

Miere și cimbru

Spitalul Universitar din Limoges folosește mierea în scopuri terapeutice pentru a accelera vindecarea postoperatorie. Virtuțile mierii au fost dovedite la 3.600 de pacienți: 97% dintre aceștia au avut răspunsuri eficiente după aplicarea pansamentelor înmuiate în miere direct pe răni. Mierea este bogată în zaharuri, ceea ce mărește metabolismul. În plus, conține o mulțime de stimulente vitaminice, iar pH-ul său acid se opune proliferării bacteriene și fungice. Mierea de cimbru este cu atât mai eficientă cu cât această plantă aromatică are proprietăți antiseptice și antivirale. Produsele selectate trebuie să fie proaspete și de bună calitate bacteriologică.

Metode medicale

În cazurile în care cicatricea este dureroasă sau inestetică, se recomandă mai multe metode medicale:

Injectarea de colagen

Colagenul este injectat direct în cicatrice de către medic. Pentru ca rezultatul să fie concludent, sunt adesea necesare mai multe ședințe. 

Injectarea de steroizi

Acest tratament al cicatricilor cheloide încetinește proliferarea fibroblastelor (= celulele țesutului conjunctiv responsabile de formarea acestuia) și sinteza colagenului. Ar trebui repetat la fiecare 4 până la 6 săptămâni.

Interventie chirurgicala

Cicatricea actuală este înlocuită cu o nouă cicatrice care va fi monitorizată pentru a asigura o dezvoltare normală.

Restaurarea pielii

Folosita in principal in tratamentul cicatricilor de acnee, aceasta metoda medicala de stimulare dermica activeaza sinteza colagenului folosind un dispozitiv format din microace.

Laserul

Această tehnică nu este potrivită pentru cicatricile inflamate. Ajută la îmbunătățirea structurii pielii și la corectarea colorațiilor și texturilor anormale ale cicatricilor.