Fazele cancerului

Adevăratele scuturi împotriva cancerului

impotriva_cancerului

Acum știm cât de crucial este mediul în dezvoltarea cancerului. Dar dacă există factori agravanți precum tutunul sau alcoolul, de multe ori uităm că avem mai multe scuturi pentru a reduce riscul. Descoperă-le.

 Înțelegerea diferitelor faze ale cancerului

Dincolo de evitarea anumitor comportamente riscante precum fumatul sau expunerea frecventă la soare, care sunt mijloacele de care dispunem pentru a preveni apariția cancerului sau pentru a facilita eradicarea acestuia? Pentru a afla, trebuie mai întâi să ne aprofundăm în scenariul formării tumorii canceroase. Aceasta este împărțită în mod convențional în 4 etape: inițiere, promovare, invazie și colonizare.

Prima fază: inițierea

Aici suntem cufundati in inima celulei, in nucleu, unde toate informatiile necesare functionarii organismului se gasesc sub forma unor panglici de ADN. Aici sunt gestionate informațiile care permit celulelor să se înmulțească. Cea mai mică zgârietură pe piele activează astfel un program de copiere, prin mesageri: celulele se înmulțesc pentru a umple golul din piele. Odată închis, mesajele noi se repezi în camera de control pentru a opri duplicarea.

Din păcate, numeroșii mesageri ai organizației nu sunt singurii capabili să se infiltreze în aceste camere și să modifice programele. Alți agenți deteriorează panglicile ADN de câteva mii de ori pe zi, zilnic. Vin atât din exterior (razele soarelui, poluanții conținuti în aer, apă sau alimente, medicamente) cât și din interior (radicali liberi, globule albe puse în alertă) și se comportă ca adevărați agresori pe tot parcursul vieții.

Desigur, evoluția a prevăzut multe programe de apărare pentru a elimina acești agresori toxici precum și programe de reparații. Din păcate, primii sunt copleșiți fatal de numărul uluitor de atacatori. Simpla ardere a caloriilor are ca rezultat o mișcare de aproape 10.000 de impacturi pe zi asupra panglicilor de ADN ale fiecărei celule. Un pachet de țigări pe zi adaugă peste 4000. În ceea ce privește reparatorii, care decupează piesele deteriorate și reface piese noi, acestea pot fi scoase din uz: programele esențiale pentru a le crea sunt și ele pe panglici! Șansa joacă un rol preponderent la acest nivel, deoarece atacatorii nu pot citi ADN-ul: lovesc orbește orice genă. Brusc, cu cât trece timpul,iar cu cât riscul de a vedea reparatorii prezentând defecte, crește.

În ce se pot traduce aceste atacuri?

Controlul înmulțirii celulelor nu mai este asigurat dacă programul responsabil cu această misiune este deteriorat și dacă sistemele de reparații sunt defecte. Inevitabil, câteva celule încep apoi să prolifereze. Fără să se oprească vreodată.

Stadiul de inițiere nu este suficient pentru a provoca cancer, dar este veriga centrală. Cu toate acestea, există scuturi specifice pentru această primă fază.

dieta

Dieta anti-inițiere

Există un număr mare de studii privind efectele dietei și suplimentelor alimentare asupra fazei de inițiere a cancerului. Majoritatea arată că nu există un aliment miracol: strategia generală contează. Aceasta înseamnă să faceți cât mai multe alegeri alimentare bune.

Anti-poluanti anti-carcinogeni

Acești antipoluanți sunt scuturile de alegere pentru prevenirea apariției cancerului. Acestea sunt în principal fibre, minerale și alți chelatori diverși. Fibrele sunt asigurate printr-o dietă vegetală (fructe, legume, semințe oleaginoase, cereale…). Au capacitatea de a capta poluanții și de a reduce contactul lor cu pereții digestivi. În plus, accelerează tranzitul, ceea ce scade timpul de contact al substanțelor toxice care freacă pereții. Calciul, magneziul, seleniul, vitamina C, taurina și glutationul funcționează prin lipirea de poluanți, atât în ​​tractul digestiv, cât și în interiorul celulelor. Alți agenți, precum sulforafanul conținut de crucifere (varză, creson, napi, ridichi, rutabaga etc.), sunt capabili să activeze programe de detoxifiere.

Antioxidanți

Este bine cunoscut: antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi. Cu toate acestea, acești radicali sunt cei care sunt în principal responsabili de inițiere, fie că sunt rezultatul arderii caloriilor, activării globulelor albe, tutunului, poluanților sau excesului de fier! Idealul este așadar să alegeți antioxidanții clasici, și anume:

  • Vitamina C
  • Vitamina E
  • Carotenoide
  • Seleniu
  • Flavonoide
  • Acidul alfa-lipoic

Toți se luptă să mențină integritatea genelor conținute în panglici. Alți nutrienți precum vitamina B9, vitamina B12, magneziul sau zincul joacă un rol esențial în completarea reparatorilor genomului. Putem înțelege, așadar, de ce cercetătorii au arătat că dietele mediteraneene și Okinawa, caracterizate printr-un loc major acordat fructelor, legumelor verzi, peștelui și vinului, provoacă mai puțin cancer! Și acestea nu sunt singurele lor avantaje: prin reducerea numărului de iradieri ale benzilor ADN, ele încetinesc și îmbătrânirea!

Notă: consumul de fructe și legume este de preferat aportului de vitamine.

Promovare: a doua fază a cancerului

Să revenim la inima focarului tumoral în curs de dezvoltare. În urma fazei de inițiere au apărut celule tumorale. În timpul unui control de identitate clasic, patrula imunitară realizează că aceste celule nu sunt ca celelalte (membrana lor le trădează). Alerta este dată imediat: „Au fost depistate celule atipice în sânul drept!” “. Pentru a ghida forțele de securitate, patrulerii răspândesc substanțe atractive în vecinătatea lor. Se dă ordin să le anihileze cât mai repede. Proteinele (P53) au grijă să împingă aceste celule deformate la sinucidere.

Din păcate, acest sistem nu este întotdeauna eficient: depinde în special de oboseala organismului, de o eventuală lipsă de micronutrienți sau de deficiențe alimentare. Cu cât sistemul eșuează mai mult, cu atât celulele canceroase se înmulțesc și devin invazive. Înmulțirea lor rămâne destul de lentă, dar poate crește rapid prin folosirea de noi actori: promotorii. Sunt multe, dar cei mai cunoscuți sunt cu siguranță hormonii sexuali (estrogenul și testosteronul în special) și factorii de creștere. Progesteronul sau chiar insulina în unele tipuri de cancer sunt, de asemenea, promotori. Cu toate acestea, știm că acest din urmă hormon este excesiv de mare în cazul supraponderalității de exemplu.

Când cancerele sunt minuscule, și prin urmare invizibile, comportamentul este foarte important: poate oferi tumorii un mediu ostil care le împiedică să crească suficient pentru a deveni detectabile sau, dimpotrivă, un mediu favorabil care să le permită să crească. Prin urmare, este întotdeauna posibil să vă înarmați cu scuturi pentru a le încetini sau chiar pentru a le bloca.

alimente

Alimente anti-promotor

Anumite alimente foarte specifice sunt scuturi foarte interesante împotriva promovării. Un cercetător canadian, Richard Béliveau, lucrează la această legătură dintre dietă și cancer. Și potrivit lui, nu există nicio îndoială: cele mai bune scuturi ale noastre nu sunt la farmacie, ci la piață!

Printre acestea, se numără în special ceaiul verde care are un efect incontestabil inhibitor al absorbției fierului. Care este relația dintre fier și cancer? Pe lângă faptul că este un factor de stres oxidativ, promovează dezvoltarea tumorilor deja existente. Celulele canceroase îl folosesc ca factor de creștere pentru a se înmulți mai repede. Cu toate acestea, milioane de oameni sunt supraîncărcați cu fier în întreaga lume, în principal din cauza consumului necorespunzător de carne. Desigur, există deficiențe (mai ales la femei) dar, în general, expresia „a avea sănătate de fier” favorizează iluzia că fierul este un nutrient care „te face puternic”. Astfel, consumul excesiv de carne este un factor cheie în cancerul de colon. Alte alimente care conțin flavonoide au aceleași proprietăți anti-promotoare: legumele, desigur,fructe dar si cereale.

Dintre fructe, unul dintre ele iese clar: sucul de rodie. Aceasta ar avea capacitatea de a împinge celulele canceroase la sinucidere: aceasta se numește apoptoză. Multe studii i-au demonstrat eficacitatea, dar se pare că ingredientele active izolate în rodie nu sunt la fel de eficiente ca în suc.

Un alt aliment, mai controversat, merită menționat: soia. Acest lucru ar reduce riscul de promovare a tumorii, din cauza bogăției sale în fitoestrogeni, hormoni vegetali care concurează cu estrogenii a căror acțiune promoțională este acum binecunoscută. Consumul său în țările asiatice explică, parțial, rata scăzută a cancerului de sân.

În sfârșit, o serie de condimente se pot dovedi utile în lupta împotriva promovării. Turmericul, de exemplu, ar putea bloca un semnal esențial pentru proliferarea celulelor tumorale: NF kappa B, precum ghimbirul. Aliaceae (usturoi, ceapă, eșalotă, fenicul, praz), precum anumite alge, cum ar fi kombu sau wakame, au capacitatea de a împinge celulele anormale la sinucidere. Amintiți-vă că efectele lor nu se adună: se potențează!

Notă: preferați ceaiul verde japonez în frunze și nu în plic sau pudră. Polifenolii pe care îi conține au un termen de valabilitate de doar 30 de minute!
sport_sanatate

Exercițiul fizic: un scut anti-promovare formidabil

Este greu de inteles de ce tot mai multi oameni renunta la exercitii fizice, avand in vedere nenumaratele sale beneficii.

Acestea sunt studiile care o spun: cu cât practicarea sportului este mai importantă (adică lungă, regulată și intensă), cu atât reducem mai mult riscul de cancer1. În mai 2005, un articol JAMA2 despre legătura dintre cancerul de sân și exerciții fizice a făcut furori. La 3.000 de asistente cu cancer de sân care au fost urmărite timp de zece ani, mersul pe jos 3 până la 5 ore pe săptămână a redus riscul lor de a muri prematur cu aproximativ 50% comparativ cu un grup de femei fără cancer de sân. Cum să explic acest fenomen? Pe lângă scăderea masei de grăsime, cercetătorii au prezentat explicații legate de promovarea cancerului:

  • Activitatea fizică scade nivelul de hormoni (estrogen și testosteron) implicați în special în cancerul de sân, uter și prostată.
  • Întârzie vârsta primei menstruații și prelungește ciclurile menstruale, scăzând astfel numărul total de cicluri din viața unei femei.
  • Stimulează sistemul imunitar împotriva celulelor anormale.
dezvoltarea_cancerului

Etapele invaziei și colonizării

Ajungem la al treilea episod în dezvoltarea cancerului. Celulele canceroase au apărut și s-au înmulțit masiv. Mai au un drum de parcurs pentru a deveni deosebit de periculoși: invadează întregul organism. Oricum, oricare ar fi țesutul în care apar, acesta din urmă este înconjurat de margini solide: mușchii sunt delimitați de fascie, organele unei capsule, oasele unui periost… Cum pot trece aceste granițe a priori strict ermetice? Mutând din nou.

Teoretic, toate celulele au capacitățile tuturor celorlalte celule, deoarece au același material genetic ca o singură celulă ou din care sunt toate derivate. O celulă musculară este diferită de o celulă imunitară deoarece anumite programe au fost blocate de agenți speciali. Dacă aceste blocaje sunt forțate (vorbim de demetilare), celulele pot dobândi capacități interzise precum sinteza proteinelor distructive. Această abilitate le permite să efectueze raiduri în țesuturile din apropiere și să amenințe alte perimetre ale corpului. Atunci când sunt capabili să creeze alte focare (vorbim de metastaze) în organism, în special prin sânge, acesta este stadiul de colonizare.Cancerul devine apoi deosebit de dificil de controlat și tratat.

Notă: pentru ca un cancer să fie detectabil, acesta trebuie să măsoare cel puțin 1 centimetru cub, adică să aibă mai mult de un miliard de celule. În această etapă, tratamentul cancerului nu mai depinde de dietă. În cel mai bun caz, poate juca un rol auxiliar.

Scuturile care rămân de confirmat

Managementul stresului

Legătura dintre riscul de cancer și stres nu este dovedită științific, deși este larg suspectată. Un studiu arătase că munca de noapte, o sursă intensă de stres, crește riscul de cancer de sân cu 50%. Dar, acest risc crescut este legat doar de stres sau de alți factori cauzați de factorul nocturn? Greu de spus. Cu toate acestea, studiile au arătat beneficiile managementului stresului și ale îngrijirii mentale în timpul tratamentului pentru cancer. Profesorul Spiegel a fost primul care a demonstrat acest lucru în 1989: rata de supraviețuire a fost dublată la femeile tratate pentru cancer care au participat la grupuri de sprijin și au fost instruite în autohipnoză, comparativ cu femeile de control (trei ani în loc de un an și jumătate). ).Un alt studiu pe șoareci a arătat că stresul indus la cei din urmă a făcut ca tratamentele să fie mai puțin eficiente. Putem transpune asta oamenilor? Este prea devreme să spun.

Medicamente antiinflamatoare

Este o descoperire științifică: persoanele care iau în mod regulat aspirină sau medicamente antiinflamatoare cum ar fi ibuprofenul pentru dureri de cap sau dureri musculare sunt mai puțin expuse riscului de cancer digestiv sau de sân decât alții3. Acest fenomen nu a fost găsit la persoanele care iau analgezice fără efecte antiinflamatorii precum paracetamolul.

Mai bine, reducerea riscului ar fi proporțională cu durata capturii și cu doza acesteia. Evident, asta nu înseamnă că trebuie să te grăbești cu aspirine pentru că nu sunt potrivite pentru toată lumea, dar, prin urmare, ar merita să te tratezi cu acestea atunci când este necesar.

Statine

Controversate pentru interesul lor pentru hipercolesterolemie, statinele ar scădea riscul de cancer de pancreas, esofag, prostată, sân, plămân și colon. Se poate susține că persoanele care iau statine pentru a preveni riscurile cardiovasculare, probabil își reduc riscul de cancer.

Vitamina D

O meta-analiză a 63 de studii a constatat că cu cât nivelul nostru de vitamina D în sânge este mai mare, cu atât suntem mai bine protejați împotriva cancerului. Acest lucru ar putea explica numărul mai mare de cancere în populațiile cu lumină solară redusă: razele ultraviolete le permit să se formeze în piele.

Alăptarea

Alăptarea copiilor ar ajuta la prevenirea cancerului uterin (inclusiv o reducere a riscului cu 72%) 6. Acest beneficiu ar fi proportional cu durata alaptarii si chiar cu numarul de copii alaptati. OMS recomandă șase luni de alăptare completă (fără alte alimente), în timp ce Unicef ​​adaugă că idealul este de peste doi ani.

Notă: utilizarea scuturilor și a protecției de tot felul nu poate garanta niciodată 100% neapariția cancerului.  Unii cred că scuturile preventive sunt mult mai eficiente înainte de 30 de ani, deoarece celulele se reproduc mai des.