Leonurus cardiaca ( Talpa Gastei )

Care sunt beneficiile?

Originară din Asia Centrală, sa răspândit în multe regiuni din Europa și America de Nord. Numit în latină Leonurus cardiaca , este cunoscut de secole pentru efectele sale unice asupra sistemului cardiac. Celelalte nume vernaculare ale sale sunt Coada-leului, Cardiac, Cardière sau Cardiaire. Este o plantă din familia mentei, mai mult amară decât aromată.

Un ajutor pentru digestie 

Util in anumite afectiuni digestive, calmeaza spasmele prin actiunea sa antispastica si previne formarea gazelor intestinale, facilitand evacuarea acestora ca planta carminativa. 

Plantă amară, este indicată persoanelor cu digestie dificilă, mai ales dacă este cauzată de stres. Are o acțiune stimulativă asupra bilei, laxativul nostru natural, făcând posibilă disociarea lipidelor în acizi grași și o mai bună metabolizare a acestora. Ajută de asemenea, la o digerare mai bună a proteinelor.

Are si proprietati sedative, utile persoanelor predispuse la anxietate si nervozitate, avand in acelasi timp o actiune tonica generala asupra organismului, ceea ce inseamna ca, calmeaza dar fara sa provoace somnolenta.

Prietenul inimii 

Leonurus cardiaca este o plantă specifică disfuncțiilor cardiace de origine nervoasă: vine să ușureze persoanele îngrijorate, stresate și anxioase care își somatizează nervozitatea prin tulburări cardiace precum aritmii sau palpitații. Reglează hipertensiunea arterială precum hipotensiunea.

De asemenea, i se atribuie capacitatea de a calma palpitațiile generate de disfuncția tiroidiană.

Un studiu arată o acțiune antioxidantă a mamei în cazul infarctului miocardic: este protectoare împotriva distrugerii celulelor inimii.

Prietenul femeilor

Are, de asemenea, prin prezența alcaloizilor, efecte vasodilatatoare ușor circulatorii. Asa se poate explica actiunea sa decongestionanta in uter, ceea ce o face o planta indicata in caz de menstruatie tardiva, menstruatie dureroasa cu dureri pelvine si/sau lombare. Anumite tulburări ale ciclului menstrual pot fi legate de un șoc afectiv, emoțional sau traumatic, în special absența sau durerea menstruației. 

Leonurus cardiaca va fi foarte recomandat pentru aceste manifestări somatice ale ciclului feminin legat de stres. Este important de remarcat faptul ca orice tip de stres, fie ca urmare a unei traumatisme punctuale sau a unei situatii repetate in viata noastra de zi cu zi, induce dezechilibre la nivelul sistemului nervos, reproductiv sau chiar imunitar.

Poate fi folosit și pentru ameliorarea sindromului premenstrual, mai ales dacă este însoțit de nervozitate și tensiune musculară, în special în plexul solar sau celiac.

Cunoscut ca atenueaza si inconvenientele menopauzei, intre schimbari de dispozitie si bufeuri, se poate combina cu salvie oficiala (daca nu exista contraindicatii hormonale).

Indicatii diverse

  • Antinevralgic, ajută la reducerea durerilor precum migrenele sau durerile de dinți;
  • Diaforetic, este folosit pentru a scădea febra atunci când este prea mare;
  • Expectorant, ajută la evacuarea excesului de mucus în timpul răcelilor sau bronșitei benigne, virtuți asemănătoare iedera pământului.

 Utilizarea și dozarea

Se poate folosi intreaga planta, recoltata in momentul infloririi intre iunie si septembrie. Acestea sunt vârfurile înflorite care sunt folosite în mod tradițional. Se consumă sub formă de ceai de plante (infuzie 1 până la 4 căni pe zi, în ritmul a două lingurițe de plante uscate la cană), deși tinctura proaspătă pare cea mai eficientă. 

Pentru problemele de dismenoree (dureri menstruale) sau amenoree (absența menstruației), se pot folosi cataplasme externe pentru a fi plasate pe abdomenul inferior.

 Contraindicatii

Leonurus cardiaca nu este recomandat in timpul sarcinii, considerat de unii autori ca fiind ocitocic. Nu se va lua nici in cazul unei menstruatii abundente. 

Poate provoca sângerări neașteptate la femeile aflate în postmenopauză.

Este contraindicat persoanelor care iau medicamente anticoagulante.

Un avertisment: în cazul unor probleme cardiace, este imperativ să consultați un medic. Afecțiunile cardiace diagnosticate greșit pot avea consecințe grave. Asigură-te că știi exact ce să tratezi pentru problemele cardiace și folosește Leonurus cardiaca numai după ce ai primit un diagnostic și sfatul unui profesionist din domeniul sănătății. 

Recomandare

Lyon Heart

Tonic cardiac 100% natural. Sustine sanatatea inimii si a vaselor de sange.
Sustine ritmul cardiac normal si tensiunea arteriala normala.