Placinta cu mere fara zahar si fara unt

placinta_cu_mere

Venita direct din Anglia, aceasta reteta traditionala a celebrei placinte cu mere va va duce intr-o calatorie pentru un desert sau o gustare. Amestecul rafinat de mere și crusta de placinta va bucura intreaga familie. In varianta sa fara zahar rafinat si fara unt, ii va satisface pe cei mai lacomi fara vina. Intr-adevar, in aceasta reteta, sosul de mere este cel care va inlocui untul, siropul de agave va inlocui zaharul. O versiune mai sanatoasa dar la fel de delicioasa, nu va mai ramane nici o firimitura.

Persoane

6

Timp preparare

40 m

Timp de gatire

30 m

Odihna

20 m

Dificultate

@@@

Cost

€€


Lista ingredientelor

  • Faina – 300 g
  • Smantana lichida – 40 g
  • Ulei de alune –60 g
  • Galbenus de ou – 1 buc.
  • Ou – 1 buc.
  • Sos de mere – 250 g
  • Sirop de agave – 110 g
  • Mere – 6 buc.
  • Sare – 1 varf de cutit
  • Scortisoara – 1 lingurita

Lista etapelor

  1. Preincalziti cuptorul la 180 ° C .

Prepararea crustei de placinta

  1. Intr-un bol de salata se toarna faina, oul, uleiul de alune, smantana lichida, sarea și 80 g sirop de agave. Amestecati apoi framantati totul cu mana pana obtineti un aluat elastic nelipicios care se desprinde de pe margini. Intindeti aluatul intr-un cerc (mult mai mare decat tava de placinta) intre doua bucati de hartie de copt. Se lasa sa actioneze aproximativ 20 de minute la frigider.

Pregatirea umpluturii

  1. Curatati și taiati merele in cuburi mici. Rumeniti-le într-o tigaie la foc mediu, amestecand regulat timp de aproximativ zece minute. Se adauga 30 g de sirop de agave si o lingurita de scortisoara. Opriti gatitul dupa ce lichidul s-a evaporat.
  2. Scoateti crusta de placinta din frigider și puneti-o in tava pentru placinta. Intepati fundul cu o furculita apoi coaceti timp de 10 minute.

Asamblarea și coacerea placintei

  1. Intre timp se fac fasii de aluat cu restul de aluat obtinut anterior. Amestecam merele taiate cubulete fierte anterior cu compotul. Turnati amestecul peste coaja de placinta. Adaugati deasupra fasii de aluat in cruce si ungeti cu galbenus de ou. Coaceți aproximativ 10 pana la 15 minute, apoi lasati sa se raceasca inainte de a manca.

Daca esti intolerant/a la gluten, tot ce trebuie sa faci este sa inlocuiesti faina de grau cu faina fara gluten (orez, porumb, castane) sau chiar pudra de migdale sau alune. In plus, puteti inlocui siropul de agave cu miere sau sirop de artar. 

Puteți înlocui scortisoara cu vanilie pentru mai multa dulceata, daca doriti. Savurati aceasta tarta cu o lingura buna de înghetata sau cu un coulis (sos) de fructe, placerea va fi acolo.