Plante Medicinale

Ce este o planta medicinala?

În timp ce moda este pentru medicina naturistă, apar tot mai multe remedii pe bază de plante. Fie că sunt preparate în laborator sau acasă, toate soluțiile fitoterapeutice își găsesc originea în plante. Dar cum au ajuns să fie folosite? In ce cazuri? Ce ne promit ele?

De unde vin plantele medicinale?

O plantă medicinală este o plantă care este folosită pentru proprietățile sale terapeutice, una dintre părțile sale (frunză, bulb, rădăcină, semințe, fructe, flori) poate fi folosită în scopul vindecării. Utilizarea lor datează de mii de ani, când oamenii foloseau plantele pentru auto-vindecare. La acea vreme, alegerea plantelor se făcea instinctiv, ceea ce făcea posibilă identificarea treptată a celor care puteau fi folosite și a celor care s-au dovedit a fi toxice. Astăzi, ele sunt baza medicinei pe bază de plante și a homeopatiei. Există sute de mii de specii diferite care pot fi culese sau recoltate. Într-adevăr, plantele medicinale fiind din natură, este posibil să le traversăm în fiecare zi. În plus, se face distincție între plantele din plante medicinale care sunt utilizate ca atare, în mod „tradițional”, și plantele care constituie o materie primă pentru industria farmaceutică. În fine, trebuie să știți că principalul material al farmacopeei a rămas vegetal.

 Cum funcționează o plantă medicinală?

Unele plante sunt indicatori biologici. Într-adevăr, în funcție de locul lor de creștere, aceștia dobândesc o morfologie particulară și o compoziție chimică specifică, ceea ce explică diversitatea rezervorului lor. Astfel, fiecare plantă este alcătuită din mii de substanțe active, prezente în cantități variate. Aceste ingrediente active izolate nu sunt foarte eficiente, dar atunci când sunt luate împreună cu alte substanțe din plantă, își dezvăluie aspectul farmacologic . Vorbim apoi de sinergie, deoarece spre deosebire de medicamentele alopate care sunt compuse dintr-un singur principiu activ, medicamentele fitoterapeutice folosesc toți constituenții plantei . Aceste plante ar avea efecte curative și preventive asupra utilizatorilor lor.

Sub ce forme putem găsi o plantă medicinală?

Plantele medicinale stau la baza tincturilor mamă . Într-adevăr, aceleași plante sunt lăsate la macerat în alcool pentru a obține o soluție cu virtuți terapeutice, mai mult sau mai puțin puternice, care va fi folosită la prepararea uleiurilor esențiale și a medicamentelor homeopate. Pentru a extrage ingredientele active din plantă, se poate face și un decoct. Aceasta presupune aducerea la fierbere a amestecului de plante, tăiat în prealabil în bucăți mici în apă, apoi filtrarea acestuia. Ele pot fi utilizate atât extern, cât și intern. Pe plan intern, se găsesc în ceaiul de plante și infuzie. Pentru aceasta, folosim în principal frunzele și florile. În uz extern, se aplică sub formă de compresă, cataplasmă (plantă zdrobită din care se pune sucul pe rană), unguente și unguente. Sursa: Alexandre Gautier (1822).

În ce cazuri să folosiți plante medicinale?

Plantele medicinale actioneaza in mod preventiv sau curativ asupra organismului, deoarece au capacitatea de a modifica metabolismul. Pot fi folosite in scop terapeutic o perioada, pentru a beneficia mai bine de efectele lor. În plus, medicina pe bază de plante a cunoscut un nou boom în ultimii ani. Aceasta înseamnă că nebunia pentru aceste practici crește din ce în ce mai mare și că trebuie avut grijă, să le supraveghezi. Atentie, plantele medicinale nu sunt lipsite de pericole si pot fi toxice daca sunt ingerate prost sau in caz de supradozaj. Prin urmare, este important să cereți sfatul medicului dumneavoastră înainte de a lua acest tip de tratament. Odată cu dezvoltarea vânzării gratuite a uleiurilor esențiale din plante medicinale, și cea a ghidurilor de automedicație, riscurile sunt din ce în ce mai importante.Dozajele sunt un aspect esential in acest tip de medicamente si daca nu sunt respectate, plantele pot deveni periculoase.

 Câteva exemple de plante medicinale

Este posibil să-ți faci singur un herbar medicinal, sau să cauți plantele pe care le dorești în natură, înarmat cu un ghid bun. Dar este nevoie de timp și răbdare. În caz contrar, le poți cumpăra pur și simplu în farmacii sau în magazine specializate. Iată câteva exemple de plante care pot fi folosite zilnic:

  • Urzica ( urtica dioica de la numele sau latin): ar ajuta la tonifierea rinichilor, vezicii urinare si tractului urinar in caz de inflamatie si amelioreaza artrita si durerile reumatice. De asemenea, ar stimula creșterea părului și ar trata mușcăturile de insecte. În cele din urmă, urzica ar fi recunoscută pentru a rezolva problemele de urinare legate de hiperplazia benignă de prostată.
  • Mușețel ( matricaria recutita ): ar fi eficient în tratarea tulburărilor digestive prin ameliorarea inflamației și spasmelor tractului digestiv. De asemenea, este recomandat împotriva tulburărilor de somn. În inhalare, mușețelul este recomandat pentru ameliorarea iritației căilor respiratorii.
  • Papadie ( taraxacum officinale ): aceasta planta ar trata lipsa poftei de mancare, tulburarile digestive, printre altele. Păpădia este bogată în antioxidanți și frunzele sale sunt recunoscute ca diuretice în cazurile de infecții ale tractului urinar (măresc volumul de urină) și pietre la rinichi.
  • Lavandă ( lavandula officinalis ): floarea de lavandă este un antiseptic foarte bun și este recomandată în caz de răni sau infecții deoarece ajută la vindecare. Acționează și asupra afecțiunilor respiratorii (astm, tuse, gripă, bronșită, turberculoză), tulburări digestive și ar fi eficient în lupta împotriva acneei și rozaceei.