Tratarea infectiei urinare la femei

infecta_urinara

Infectia urinara este afectiunea cauzata de prezenta germenilor patologici la nivelul tractului urinar (uretrite, cistite, prostatite, pielonefrite). Frecventa aparitiei infectiilor urinare este mult mai crescuta la femei decat la barbati.Infectiile urinare se manifesta prin necesitatea de a merge des la toaleta, usturime la urinare, disconfort in abdomenul inferior si aparitia ocazionala de dureri puternice in zona lombara.

Cum se trateaza infectia urinara

Medicul specialist indica tipul de analize necesare, iar dupa obtinerea rezultatelor va recomanda un tratament care, de cele mai multe ori, poate cuprinde antibiotice si medicamente antiinflamatorii. Se mai poate aborda si un tratament de sustinere care are rolul de a intari sistemul imunitar si de a proteja aparatul genital feminin.

Tratamentul de sustinere este de regula unul pe baza de produse adjuvante, ce ajuta atat in ameliorarea simptomelor, cat si in intarirea organismului. Dintre produsele adjuvante se remarca vitamine, imunostimulatoare, aniseptice, ceaiurile ce reduc inflamatia mucoasei uretrei si au actiune antioxidanta.

Prevenirea infectiei urinare- Profilaxie

Cel mai mult conteaza igiena locala realizata corect, insa trebuie evitate produsele de ingrijire intima ce afecteaza flora vaginala (produsele parfumate sau deodorantele). Iar momentul urinarii nu trebuie amanat, atunci cand apare nevoia.

 O buna hidratare de asemenea poate prevenii infectia, se recomanda consumul de apa si ceaiuri constant. Poate fi de asemenea de ajutor consumul de merisoare uscate ca atare sau sub forma de ceai.

Un alt aspect important de luat in calcul este legat de activitate sexuala, astfel este recomandat contactul sexual protejat si igiena inainte si dupa actul sexual. Metodele de contraceptie pot fi si el factorii determinanti, de exemplu nu este recomandata utilizarea diafragmei, pentru ca favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, iar  utilizarii spermicidelor conduce la distrugerea florei vaginale si la incapacitatea organismului de a se apara de agentii patogeni.

Igiena in timpul menstruatiei este si ea o modalitatea de prevenitie si de aceea trebuie schimbat tamponul o data la trei ore.

Cum orice infectie slabeste sistemul imunitar si in aceasta lupta sunt recomandate suplimentele ce ajuta la intarirea imunitatii. Altel suplimente benefice in profilaxie sunt vitaminele, antisepticele cum este albastrul de metil, ceaiuri antibacteriene si antiinflamatoare.In concluzie, este important ca de indata ce observam simptomele unei infectii urinare, sa facem o programare la medicul de familie sau la un medic urolog. De asemenea, este important sa acordam o mai mare atentie alimentatiei si igienei, sa consumam suficiente lichide si sa apelam la produse adjuvante fie ele sub forma de tablete, siropuri sau ceaiuri, in perioadele in care sistemul nostru imunitar este scazut.